Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1975. június 4-én Jon Voight Oscar-díjas színész és Marcheline Bertrand színésznõ-modell kisebbik gyermekeként született meg Angelina Jolie Voight. Apja vezetéknevét 2004-ben hivatalosan is töröltette sajátjából, és ma már csak a második keresztnevét, a franciául „szépet” jelentõ Jolie-t használja. Szülei egy éves korában elváltak, Angelina anyjával és bátyjával, James Havennel élt New York államban. Nem volt átlagos kislány, kígyókat és gyíkokat gyûjtött, és a temetkezési vállalkozói szakmával kacérkodott. Hét évesen kezdett színészkedni, édesapja filmjében, Lookin to Get Out-ban debütált (Ketten a pácban, 1982). Tíz éves korában Los Angelesbe költöztek, ahol pár évig színészetet tanult, míg el nem jött a vad kamaszkora, mikor is leginkább a lázadás kötötte le. Közben megpróbálkozott a modellkedéssel, reklámfilmekben, videoklipekben kapott szerepet. 16 éves kora után döntött végleg a színészet mellett, és elszántan belevetette magát a tanulásba. Kisebb jelentõségû filmekben kezdte pályafutását, ezek közül az Adatrablók (Hackers, 1995) címû filmet érdemes megemlíteni, mivel ekkor ismerte meg elsõ férjét, Johnny Lee Millert, akivel 1996 és 1999 között élt együtt.

1997-ben megkapta a legjobb nõi mellékszereplõnek járó Golden Globe-díjat sorozat, TV-film kategóriában Cornelia Wallace szerepéért a George Wallace címû filmben, amelyben Gary Sinise-szel játszott együtt. A Kifutó a semmibe (Gia, 1997) címû film volt az, amelynek köszönhetõen a szakma igazán felfigyelt rá: Gia Marie Carangit, a heroin-függõ, AIDS-beteg leszbikus modellt alakította döbbenetes erõvel. E szerepéért megkapta második Golden Globe díját. Ezek után egyre jöttek a sikerfilmek, mint a Szeress, ha tudsz (Playing by Heart, 1998), A csontember (The Bone Collector, 1999), és a Vakrepülés (Pushing Tin, 1999) - ennek forgatása során Billy Bob Thorntonnal egymásba gabalyodtak, és 2000-ben összeházasodtak.

1999-ben mutatták be azt a filmet, amely végképp a sztárok közé repítette: az Észvesztõben (Girl, Interrupted) nyújtott alakításával 2000-ben a legrangosabb díjkiosztókat végigtarolta, begyûjtötte harmadik Golden Globe-ját, és megkapta a Legjobb nõi mellékszereplõ Oscar-díját is. Nagy költségvetésû akciófilmek következtek: ami a legtöbb embernek egybõl eszébe jut róla, az a két Tomb Raider-film, amelyekben a jó öreg Lara Croftot személyesítette meg. Angelina 2001-ben, az elsõ film forgatása során Kambodzsában járt, és megismerte az ott élõk nehéz helyzetét. Az élményei nagy hatást tettek rá, és hamarosan munkára jelentkezett az ENSZ-nél. Azóta is a Menekültügyi Fõbiztosság (UNHCR) jószolgálati nagykövete. 2002-ben adoptált egy kambodzsai kisfiút, Maddoxot. Házassága Billy Bobbal megromlott, 2002-ben beadta a válókeresetet, és 2003-ban a bíróság kimondta a házasságot felbontó ítéletet.

Az évek során Angelina szerepelt többek között thrillerben (Taking Lives - Életeken át 2004), drámában (Beyond Borders - Határok nélkül, 2003), romantikus vígjátékban (Life, or Something Like It - Élet, vagy valami hasonló, 2002) és történelmi filmben (Alexander - Nagy Sándor, a hódító, 2004) is - ám a 2005-ös Mr. és Mrs. Smith az, amely anyagilag igazán sikeres lett. Ami nem véletlen, hiszen a forgatás alatt találkozott össze az akkor még házas Brad Pittel, és kapcsolatukat hisztérikus bulvárérdeklõdés kíséri azóta is. A film bemutatója után Pitt elvált, Angelina örökbe fogadott egy etióp kislányt, Zaharát, és összeköltözött Braddel, aki a nevére vette mindkét gyereket. Közös lányuk, Shiloh Nouvel 2006. május 27-én született meg Namíbiában. 2007. márciusában a család újabb taggal bõvült: Angelina örökbe fogadta Pax Thien Jolie-t, a három éves vietnámi kisfiút.

A család 2006 õszén Indiába utazott, ahol Angelina leforgatta a Hatalmas szív (A Mighty Heart) címû filmet, amely a Pakisztánban elrabolt és kivégzett újságíró, Daniel Pearl utáni nyomozás történetét meséli el az özvegy, Mariane szemszögébõl. A filmet a 2007-es cannes-i filmfesztiválon mutatták be elõször. Sajnos a Hatalmas szív kevés bevételt termelt a mozikban, azonban visszarepítette Angelinát a díjátadók világába: Mariane szerepéért 11 díjra jelölték (többek között Golden Globe-ra, SAG-re, Independent Spirit Awardsra, Critics's Choice-ra).

Angelináék 2008-ban visszatértek Cannes-ba, ahol nagy csinnadratta közepette bemutatták a Kung Fu Panda címû Dreamworks-mesét, majd néhány nap múlva jött a Clint Eastwood által rendezett dráma, az Elcserélt életek (Changeling). Pár héttel késõbb bemutatták a Wanted címû látványos képregényadaptációt, amely a Pandához hasonlóan jól teljesített a mozikban. És ha még nem lett volna elég sûrû a nyár: július 12-én megszülettek Brad és Angelina ikrei, egy kisfiú és egy kislány, név szerint Knox Leon és Vivienne Marcheline. :-)

Az Elcserélt életek szép kritikai sikert ért el, és a szakma újabb díjesővel, illetve jelölésekkel díjazta a színésznőt, aki a 2009-es Oscar-díjátadón már a legjobb női főszereplő kategória egyik jelöltjeként vett részt. Érdekesség, hogy Brad Pittet ugyanebben az évben jelölték a Benjamin Button különös élete című filmért Oscarra.

Angelina jelenleg a The Tourist című filmet forgatja Johnny Deppel, és nemsokára debütál a mozikban a Salt című akciófilmje.

Jolie az elmúlt években a filmek mellett az ENSZ-nek végzett munkájára fordította legtöbb erejét. Menekülttáborokat látogat, konferenciákon vesz részt, jótékonysági akciókat szervez, és a saját gázsijából rendszeresen adakozik. 2003-ban megkapta a Világpolgár díjat, melyet az ENSZ-bõl tudósító újságírók szövetsége ítélt oda neki.

Filmei:

Salt (2010)

Changeling - Elcserélt életek (2008)
Wanted (2008)
Kung Fu Panda (2008)

A Mighty Heart - Hatalmas szív (2007)
Beowulf - Beowulf - Legendák lovagja (2007)

The Good Shepherd - Az ügynökség (2006)

Mr. and Mrs. Smith - Mr. és Mrs. Smith (2005)

The Fever - A láz (2004)
Alexander - Nagy Sándor, a hódító (2004)
Shark Tale - Cápamese (2004)
Taking Lives - Életeken át (2004)
Sky Captain and the World of Tomorrow - Sky Kapitány és a holnap világa (2004)

Beyond Borders - Határok nélkül (2003)
Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life - Az élet bölcsõje (2003)

Life or Something Like It - Élet, vagy valami hasonló (2002)

Original Sin - Eredendõ bûn (2001)
Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Gone in 60 Seconds - Tolvajtempó (2000)

Girl, Interrupted - Észvesztõ (1999)
The Bone Collector - A csontember (1999)
Pushing Tin - Vakrepülés (1999)

Playing by Heart - Szeress, ha tudsz (1998)
Hell's Kitchen (1998)
Gia - Kifutó a semmibe (1998)

Playing God - Istent játszva (1997)
George Wallace (1997)
True Women - Amazonok a Vadnyugaton (1997)

Mojave Moon - A sivatagi hold titka (1996)
Foxfire - Kis tüzek (1996)
Love Is All There Is (1996)

Without Evidence (1995)
Hackers - Adatrablók (1995)

Cyborg 2 - Üvegárnyék (1993)
Alice & Viril (1993)
Angela & Viril (1993)

Lookin’ To Get Out - Ketten a pácban (1982)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.