Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lady Gaga

Ez az oldal Lady Gaga amerikai énekesnő diszkográfiájával foglalkozik. Az énekesnőnek eddig két nagylemeze, egy válogatásalbuma, kilenc kislemeze, kilenc videoklipje és két középlemeze jelent meg. 2010 májusáig több mint 11,5 millió albumot, illetve több mint 40 millió kislemezt adott el világszerte.

Első stúdióalbuma, a The Fame 2008 augusztusában jelent meg. Világszerte az albumeladási listák élére került, első helyezést ért el többek között az Egyesült Királyságban, Kanadában, Írországban és Németországban. Az Egyesült Államokban a Billboard 200-as eladási listáján a 2. helyig jutott. Számos ország területén ért el egy- vagy többszörös platinalemez minősítést. A The Fame első két kislemeze, a Just Dance és a Poker Face érték el a legnagyobb sikereket az albumról megjelent dalok közül. A Poker Face minden jelentősebb ország kislemezlistáját vezetni tudta, és első lett a Billboard Hot 100 listán is.

Lady Gaga második nagylemeze a The Fame Monster 2009 novemberében jelent meg. Az album és annak dalai megismételték a korábbi sikereket. A The Fame Monster első helyezést ért el a német, a brit, és az ausztrál albumlistán is, és az előző albumhoz hasonlóan ez is is első lett a Billboard Dance/Elektronikus albumlistáján az Egyesült Államokban. A Bad Romance lett az első kislemez, amely hatalmas sikereket aratott az egész világon. Az ezt követően megjelent Telephone és Alejandro szintén a kislemezlisták élén szerepeltek. Ezen számokhoz nagy médiavisszhangot kiváltó videoklipek készültek. A Bad Romance klipjét rendkívül pozitívan értékelték, és Madonna, illetve Michael Jackson videóihoz hasonlították,[1] míg a Telephone és az Alejandro klipjei már megosztóak voltak;[2][3] előbbi az egyik kritikus szerint "méreg" a gyerekek számára,[4] míg a másikat "istenkáromlónak" nevezte az amerikai Katolikus Liga.[5]

2010-ben Gaga megjelentette első válogatásalbumát, a The Remix című remixlemezt, amely bekerült a tíz legjobban fogyó album közé Kanadában és az Egyesült Királyságban, világszerte pedig már több mint 500,000 példány kelt el belőle. Az énekesnő saját számai mellett közreműködő előadóként Wale Chillin-jében és Beyoncé Video Phone-jának remixváltozatában is énekelt. Zenei pályafutásának kezdete előtt, és már elismert énekesként is írt/ír dalokat más előadóknak is, köztük Britney Spearsnek és Adam Lambertnek.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.